Groot Priorij van Nederland

Préceptorie Saint Jean d'Acre Nr. 13wapen 13

La Préceptorie "Saint Jean d'Acre" est la cadette des Préceptories du Grand Prieuré des Pays-Bas. Elle travaille en français. 

Constitué: le 20 september 2014, elle porte le No. 13

Dates de réunion: le 2e samedi de mars (Malta), juin et décembre (installation)

Lieu de réunion: Loge de Terneuzen

Heure: 10.30u

Contact: Greffier

Preceptorij Toison d’Or Nr. 6wapen 6

De Preceptorij Toison d'Or is niet genoemd naar een heilige of een persoon, maar naar de Orde van het Gulden Vlies. Het vaandel van de Preceptorij toont simpelweg een goudkleurige schapenvacht.

Opgericht: 4 september 1985 met het rangnummer 533

Bijeenkomsten: tweede vrijdag in januari (installatie), mei en november

Plaats: Logegebouw Zaandam

Tijd: 19.30 uur

Contact: Griffier

The Netherlands Body Guard Preceptory Nr. 9wapen 9

De Preceptorij is een van de twee bijzondere Preceptorijen van de Groot Priorij. Het lidmaatschap staat alleen open voor leden en gewezen leden van de ceremoniële Lijfwacht van de Grootmeester. Voor de actieve leden van de Lijfwacht is het lidmaatschap van deze Preceptorij verplicht.

De Preceptorij neemt geen nieuwe leden op in de Orde. De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit praktische instructie in de ceremoniën. Aan de bijeenkomsten mogen overigens alle leden van de Orde deelnemen.

De ceremoniële Lijfwacht heeft een vaste taak bij de landelijke bijeenkomsten en begeleidt de Grootmeester wanneer hij bezoeken brengt aan een van de Preceptorijen. De leden van de Lijfwacht worden gerecruteerd uit de jonge, enthousiaste leden van alle Preceptorijen om hen een speciale opleiding in de uitvoering van de ceremoniën bij te brengen. Wanneer een van de leden wordt verkozen tot Preceptor van zijn "moederpreceptorij", moet hij aan de Grootmeester om ontslag uit de Lijfwacht verzoeken. Hij kan wel lid blijven van The Netherlands Body Guard Preceptory. Anders dan uit de Engelse naam zou kunnen worden afgeleid, werkt de Preceptorij in de Nederlandse taal.

Opgericht: 22 oktober 1994 met het rangnummer 593

Bijeenkomsten: vierde zaterdag in mei (installatie) en derde zaterdag in november

Plaats: locatie waar de Groot Priorij van de Tempel en van Malta bijeenkomt

Tijd: in de ochtend voor de bijeenkomst van de Groot Prioij

Contact: Griffier

Preceptorij Taciturnus Nr. 8wapen 8

De Preceptorij Taciturnus neemt een speciale plaats in onder de Preceptorijen, omdat het de Preceptorij is van de Grootmeester. Het lidmaatschap en vooral het bekleden van het preceptoraat in deze Preceptorij moet als een eer worden beschouwd en aansporen tot een onberispelijke uitvoering van de ceremoniën.

Opgericht: 9 maart 1988 met het rangnummer 548

Bijeenkomsten: tweede woensdag in maart (installatie) en tweede woensdag in oktober

Plaats: Logegebpuw Korte Akkeren, Nicolaas Beetsstraat 2, Gouda

Tijd: 19.30 uur

Contact: Griffier

Saint Romain Preceptory of Installed Preceptors Nr. 10wapen 10

De Preceptorij Saint Romain is net als The Netherlands Body Guard Preceptory een zogenaamde bijzondere Preceptorij. Men kan er alleen lid van worden als men in een andere Preceptorij tot Preceptor is geïnstalleerd.

Een bijzondere Preceptorij neemt geen kandidaten op in de Orde. De leden leggen zich toe op studie, instructie en exercitie. Op deze manier levert de Preceptorij een bijdrage aan het vermeerderen van kennis en vaardigheden.

Voor het verbreiden van deze kennis wordt daarom bevorderd, dat ook leden van andere Preceptorijen, die nog niet tot Preceptor geïnstalleerd zijn, de bijeenkomsten bijwonen.

Naast voordrachten over alles wat ten grondslag ligt aan het ontstaan, de doelstelling, de waarden en gebruiken, de rituelen en ceremoniën van de Verenigde Orden staan ook praktische instructie en exercitie op de agenda.

Opgericht: 22 september 1995 met het rangnummer 599

Bijeenkomsten: eerste vrijdag in maart (installatie) en derde vrijdag in oktober

Plaats: Bezinningsruimte Huize Het Oosten, Bilthoven

Tijd: 15.00 uur

Contact: Griffier