Groot Priorij van Nederland

Bijeenkomsten van Preceptorijen en Priorijen vanaf 25 september 2021

Fysieke bijeenkomsten van Preceptorijen zijn vanaf 25 september 2021 weer verplicht. Het omzetten van reguliere en bijzondere bijeenkomsten in een videovergadering is niet langer toegestaan. 

Belangrijk
Op basis van de richtlijnen van de Rijksoverheid is het mogelijk om als voorwaarde voor toelating te verlangen het overleggen van een coronatoegangsbewijs (eventueel te vervangen door een bewijs van volledige vaccinatie, waarbij de laatste dosis tenminste 14 dagen tevoren werd ontvangen, een herstelbewijs, aantonend, dat men minder dan zes maanden tevoren hersteld is van covid-19 of een testbewijs van een negatieve testuitslag ten hoogste 24 uur voor de aanvang van de bijeenkomst) met bijbehorend identiteitsbewijs.

Twee soorten bijeenkomsten
Het Bestuur van de Groot Priorij onderscheidt twee soorten bijeenkomsten, bijeenkomsten, waarbij geen installaties plaatsvinden en bijeenkomsten, waarbij dat wel het geval is.
Bij bijeenkomsten, waarbij de regels als voorgeschreven door het Bestuur van de Groot Priorij in acht worden genomen, is er aanzienlijk meer bewegingsvrijheid. Het bestuur van de Preceptorij kan er daarom voor kiezen om deze regels ook toe te passen op een bijeenkomst zonder installatierituelen. Het bestuur is hier geheel vrij in.

1. Bijeenkomsten, waarbij géén installaties plaatsvinden van kandidaten, Preceptors of Priors

Aan dergelijke bijeenkomsten kan het Bestuur van de Groot Priorij geen bijzondere voorwaarden stellen. Dat wil zeggen, dat de Preceptorij / Priorij tenminste de regels in acht dient te nemen, zoals die worden voorgeschreven door de Rijksoverheid. Kort samengevat zijn dat de volgende:

Het Bestuur van de Groot Priorij geeft de besturen van de Preceptorijen echter het dringende advies om de onder 2. beschreven toegangseisen op basis van een bestuursbesluit ook te stellen indien er bijeenkomsten plaatsvindt zonder installatieritueel.

2. Bijeenkomsten, waarbij wèl installaties plaatsvinden van kandidaten, Preceptors en Priors.

Het Bestuur van de Groot Priorij acht het verantwoord om in de huidige door de Covid-19-pandemie bepaalde omstandigheden onder strikte voorwaarden de installatierituelen van de Orde uit te voeren overeenkomstig het in de ritualen beschrevene. Het doel van deze voorwaarden is om de kans op besmetting met en verdere verspreiding van het virus SARS-CoV-19 te minimaliseren.Het besluit, dat de (alle) rituelen niet in op enigerlei wijze aangepaste vorm mogen worden opgevoerd, blijft van kracht.

Wanneer een Preceptorij ervoor kiest om tijdens een fysieke bijeenkomst een installatieritueel uit te voeren dienen daarvoor de volgende maatregelen te worden genomen:

  • Deelname is slechts mogelijk met een geldig coronatoegangsbewijs en een identiteitsbewijs. Het coronatoegangsbewijs kan worden geproduceerd met de CoronaCheck App. 
    Voor Belgische deelnemers geldt, dat het (internationale) bewijs wordt geproduceerd met de app CovidSaveBE. 
    Voor Franse deelnemers geldt, dat het (internationale) bewijs wordt geproduceerd met de app Pass Sanitaire. 
    Alle apps zijn te downloaden in de App Store en in Google Play.
    Wie niet over een elektronisch bewijs beschikt dient een schriftelijk bewijs te overleggen (bewijs van volledige vaccinatie, waarbij de laatste dosis tenminste 14 dagen tevoren werd ontvangen, herstelbewijs, aantonend, dat men minder dan zes maanden tevoren hersteld is van covid-19 of testbewijs van een negatieve testuitslag ten hoogste 24 uur voor de aanvang van de bijeenkomst).

Verder geldt het volgende:

  • Zingen is toegestaan.
  • Kandidaten worden slechts uitgenodigd en geïnstalleerd indien zij tevoren zijn ingelicht over de omstandigheden, waaronder de bijeenkomst zal plaatsvinden en daarmee akkoord zijn gegaan.
  • Het is niet zinvol om voorwerpen, die tijdens de rituelen door een of meerdere personen zullen worden aangeraakt, tevoren te desinfecteren.
  • Zo mogelijk wordt de kapel tijdens de bijeenkomst geventileerd.
  • Controle van het coronatoegangsbewijs en het identiteitsbewijs vindt plaats bij de ingang van het logegebouw of bij de ingang van dat gedeelte van het gebouw, dat door de Preceptorij / Priorij is afgehuurd. Daar beantwoorden de deelnemers ook de vragen van de gezondheidscheck (https://www.rivm.nl/documenten/gezondheidscheck). De resultaten van de controle worden schriftelijk vastgelegd en als bijlage bij de notulen van de bijeenkomst gevoegd. Wie geen geldig coronatoegangsbewijs en / of identiteitsbewijs kan of wil overleggen wordt niet toegelaten in het logegebouw of in dat gedeelte van het logegebouw, dat door de Preceptorij / Priorij is afgehuurd en kan dus niet deelnemen aan de bijeenkomst.
  • Er is een gecontroleerde instroom van deelnemers. Kiest men ervoor om ook te laat komende deelnemers nog tot de bijeenkomst toe te laten, dan blijft de toegang van het logegebouw of het door de Preceptorij / Priorij afgehuurde gedeelte daarvan ook tijdens de bijeenkomst voortdurend bewaakt. Indien men ervoor kiest om te laat komende deelnemers niet toe te laten wordt dit in de convocatie vermeld. Uitstroom vindt in principe pas plaats na afloop van de bijeenkomst (inclusief het Riddermaal).
  • Bij (lichte) klachten na de bijeenkomst wordt aan de deelnemers dringend geadviseerd zich te laten testen bij de GGD.
  • Bijeenkomsten blijven onder voorbehoud van besluiten van lokale en landelijke overheden en van het Bestuur van de Groot Priorij.