Groot Priorij van Nederland

The Netherlands Body Guard Preceptory Nr. 9wapen 9

De Preceptorij is een van de twee bijzondere Preceptorijen van de Groot Priorij. Het lidmaatschap staat alleen open voor leden en gewezen leden van de ceremoniële Lijfwacht van de Grootmeester. Voor de actieve leden van de Lijfwacht is het lidmaatschap van deze Preceptorij verplicht.

De Preceptorij neemt geen nieuwe leden op in de Orde. De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit praktische instructie in de ceremoniën. Aan de bijeenkomsten mogen overigens alle leden van de Orde deelnemen.

De ceremoniële Lijfwacht heeft een vaste taak bij de landelijke bijeenkomsten en begeleidt de Grootmeester wanneer hij bezoeken brengt aan een van de Preceptorijen. De leden van de Lijfwacht worden gerecruteerd uit de jonge, enthousiaste leden van alle Preceptorijen om hen een speciale opleiding in de uitvoering van de ceremoniën bij te brengen. Wanneer een van de leden wordt verkozen tot Preceptor van zijn "moederpreceptorij", moet hij aan de Grootmeester om ontslag uit de Lijfwacht verzoeken. Hij kan wel lid blijven van The Netherlands Body Guard Preceptory. Anders dan uit de Engelse naam zou kunnen worden afgeleid, werkt de Preceptorij in de Nederlandse taal.

Opgericht: 22 oktober 1994 met het rangnummer 593

Bijeenkomsten: vierde zaterdag in mei (installatie) en derde zaterdag in november

Plaats: locatie waar de Groot Priorij van de Tempel en van Malta bijeenkomt

Tijd: in de ochtend voor de bijeenkomst van de Groot Prioij

Contact: Griffier